Friday, February 7, 2014

Eksi mayali ekmek.



Kis gelince ben de bir ekmek sevdasi baslar,hem lezzetli hemde tipki annemim o miss gibi ekmeklerini bir nebze de olsa hatirlamak icin.Yanina tereyag ve cay olduktan sonra baska da katik aramayiz.:) Hazir hafta sonu da yaklasiyorken ev halkina missler gibi ekmek pisirin derim ben,tavsiya benden denemesi sizden. :) Hadi bakalim simdiden hayirli cumalar diliyorum ve huzurlu hafta sonlari. :)


 


 


eksi mayali ekmek 1


MALZEMELER:

2 su bardagi kadar eksi maya

2 su bardagi kadar sicaga yakin su(su gerekirse dahada eklenmelidir)

1 gr toz maya

500 tam bugday unu

200,300 gr beyaz un

200,300 gr cavdar unu

2 tatli kasigi tuz

YAPILISI:Bir gece önceden hazirlanan maya yogurma kabina alinir üzerine tuzu eklenir diger bir tarafta 1 su bardagi kadar suya bir gr toz maya eklenip eritilir yeterince un yogurma kabina alinir ve azar azar su eklenerek ele yapismayan bir hamur yogrulur.yogurma kabinin agzi kapatilarak ilik bir artamda 3,4 saat mayalandirilir.Firin 250 derecede isitilmaya baslanir icine firina girebilen tencere kapagi ile yerlestrilir ve isinmaya burakilir.Mayalanan hamura hafif hareketlerle sekil verilir bir beze bolca un serpilip üzerine yerlestirilir,tencere iyice isininca dikkatlice firindan cikarilir ve bezden ters cevrilerek hamur tencereye burakilir burada jilet veya hamur icin özel kesme aparati ile cizikler atilir ve sogutmadan sicak kapagi kapatilip tekrar firina verilir yanina sicaga dayanikli bir kaseye su konup yanina burakilir ve firin kapatilip derecesi 210 a indirilir ilk 30 dakika kapagi ile daha sonrada 20 dakika kapaksiz firinda pisirilir.bu süre zarfinda ekmegimiz güzel kabarmis ve kizarmis olacaktir.Afiyet olsun.

Tarif arkadasim  Seval'e ait.

No comments:

Post a Comment